مراسم پخت ترخینه در روستای خان آباد ( لقینه ترخینه leghineh )

مراسم پخت ترخینه در روستای خان آباد ( لقینه ترخینه leghineh )
لقینه leghineh ترخینه ماده اولیه یکی از خوراک های مفید و مغذی به نام آش ترخینه است که معمولا در اواسط فصل تابستان و پس از برداشت محصول گندم تهیه می شود.ترخینه ماده اولیه و اصلی تهیه آش ترخینه می باشد که خوراکی آشنا برای ساکنین مناطق مرکزی ایران است و با آداب خاصی تهیه می شود . جهت تهیه ترخینه در ابتدا گندم را پاک کرده شسته و در مجاورت آفتاب خشک میکنند. سپس با استفاده از آسیابی به نام دستار dastar (نوعی آسیاب دستی) گندم را به صورت بلغور درآورده و بعد از تهیه لوازم مربوطه شروع به پخت می کنند . روند پخت ترخینه با کمک برخی از بانوان روستایی و فامیل و با آداب و رسوم خاصی انجام میگیرد. مواد لازم : بلغورگندم - دوغ محلی -برگ چغندر- گوجه - نمک -زردچوبه . بلغور گندم و دوغ را داخل دیگ بزرگی ریخته و می پزند روند پخت معمولا از شب تا صبح طول میکشد بدینصورت که مواد را از شب قبل داخل دیگ بزرگی روی تنور یا اجاق های هیزمی بار گذاشته و تا روز بعد پخت آن ادامه می یابد. مواد داخل دیگ میبایست دائما بوسیله چوب خاصی به هم زده شود در غیر اینصورت سریعا ته گرفته و می سوزد. بعد از عمل آمدن ترخینه که شکلی خمیری به خود میگیرد به آن برگ چغندر -نمک و گوجه- زردجوبه اضافه میکنند و منتظر می مانند تا مواد اضافه شده نیز پخته و جا بی افتد.در انتهای پخت مقداری از آنرا همراه با نعنا داغ با نیت خیر بین همسایه ها و یا اهالی تقسیم میکنند.باور بر این است که این عمل موجب برکت پیدا کردن دیگ ترخیه می شود. سپس آنرا به پشت بام یا فضایی باز انتقال داده و با کمک همدیگر به قطعات کوچکی تقسیم کرده که اصطلاحا لقینه ترخینه گفته می شود و در سطحی تمیز و مجاورت آفتاب پهن کرده تا خشک شود .زمان خشک شدن ۲ تا ۴ روز طول میکشد. در نهایت آنها را جمع کرده و در داخل گونی مخصوص و یا به نخ کرده و نگهداری میکنند تا در مواقع پخت خوراک ترخینه استفاده شود. www.khanabad.irkhanabad.ir10
تقی | شنبه 23 اسفند 1393
نمای ایران | يكشنبه 24 اسفند 139300
سپاس
حمام تاریخی روستای لکانروستای لكان در دامنه غربی كوه الوند قرار گرفته كه به لحاظ شرایط اقلیمی خاص از قدمت تاریخی برخوردار است. از مهم ترین آثار تاریخی به جا مانده از آن حمام آن روستا است
روستای تاریخی لکان ( شهرستان خمین)روستای تاریخی لکان در کنار کوه های الوند لکان ٬نسار و پرگز قرار گرفته و به همین دلیل از آب و هوای بسیار لطیفی در تابستان بهره مند است. لکان دو اثر تاریخی ثبت شده در میراث فرهنگی دارد.
پخت نان شب عید در روستای خان آبادپخت نان شب عید از جمله فعالیت های بانوان روستای خان آباد از قدیم تا به حال است.در گذشته روستائیان تمام مایحتاج نان خود را طبخ می كردند.در واقع زنجیره تولید گندم تا پخت نان (شامل كشت،داشت و برداشت گندم به عنوان ماده اصلی پخت نان، آسیاب كردن گندم و در نهایت تولید نان) توسط مردم روستا انجام میشد.
ننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آباددر باور اهالی روستای خان آباد،در اولین روز بعد از ششله یعنی هفتم اسفند ماه ننه پیر از پشکل پناه می آید و دوک نخ ریسی چوبی خود را آتش میزند تا به آب شدن یخها کمک کند و گرمابخش زمین باشد
لطفا جهت ارائه نظر وارد شوید
تقی قاسمیتقی قاسمیعضویت از دوشنبه 10 اسفند 1388در هر کجای دنیا که هستی قسمتی از وجود ما را همراه خود برده ایی ای هموطن !khanabadd.complus.google.comm.facebook.comyoutube.com