تپه باستانی زیویه شهرستان سقز

قلعه باستانی زیویه از دوران هخامنشی

  • تپه باستانی زیویه شهرستان سقز
  • تپه باستانی زیویه شهرستان سقز
عباس رحمانیشنبه 4 بهمن 1399 | 3 سال پیشقلعه باستانی زیویه به فاصله ۵۵ کیلومتری جنوب شرق شهرستان سقز در استان کردستان و در شمال روستای زیویه واقع شده است. کشف تپه زیویه در سال 1325 صورت گرفت که در اثر ریزش برف و باران قسمتی از بالای تپه تخریب و به صورت اتفاقی کشف شد. نخستین عملیات باستان شناسی در این منطقه توسط رابرت رایسون آمریکایی در سال 1946 انجام گرفت. در فاصله سال های 1325 تا 1333 یک یهودی به نام ایوب رب نوع به مدت 8 سال اقدام به کاووش در قلعه زیویه کرد. در این هشت سال متوالی 90 درصد از سطح تپه کاوش شد. در سال های قبل از پیروزی انقلاب به مدت سه‌ فصل و در فاصله سال های 1354 تا 1356 شمسی کاوش های باستانشناسی به سرپرستی آقای نصرت‌ا.. معتمدی انجام گرفت. از اواسط قرن هشتم تا اوایل دوره هخامنشی زندگی در این قلعه وجود داشته است و با به سلطنت رسیدن داریوش هخامنشی و تهاجم وی به مادها زندگی در این قلعه به پایان رسیده است. از قلعه زیویه در سالنامه‌های آشوری ذکرشده است و بیان شده که به دنبال شورش و طغیان اقوام مانایی (سده نهم تا ششم پیش از میلاد) از طریق قلعه این تپه عملیات‌های جنگی صورت گرفته است. اکثر قریب به اتفاق باستانشناسان را عقیده بر این است که ایزیپیه یا زیپیای ذکر شده در سالنامه مذکور همین زیویه فعلی است.آثار زیویه به نیمه دوم قرن هفتم قبل از میلاد مرتبط گردیده است. در سال 1376 در قلعه باستانی زیویه قطعاتی از عاج به دست آمد که روی آن صحنه‌هایی از شکار و نقوش اساطیری به طرز بسیار ماهرانه در ابعاد 8×3 سانتی‌متر به صورت برجسته صحنه اساطیری با موجودی ترکیبی از ماهی، انسان و گاو نقش شده بود، این آثار احتمالاً به 2700 سال پیش تعلق دارد. تپه زیویه نزدیک به 40 هکتار وسعت دارد و ارتفاع آن از سطح زمین به 90 تا 110 متر می رسد. تنها راه دسترسی آسان به قلعه در بخشهای شرقی و تا حدی غربی تپه می‌باشد، در گذشته نیز ورودی اصلی قلعه را در قسمت شرقی تپه ساخته‌اند. دروازه ورودی قلعه با تعداد بیست و دو پله سنگ‌چین و پایه ستون های تاج دروازه ورودی، حیاط هایی با کف سنگ فرش و تخت‌گاه های گوناگون، دیوار خشتی و قطور ارگ مرکزی، اطاق های تودرتو و دوطبقه، تالار ستوندار با 16 پایه ستون سنگی فضاهای مهم معماری به جا مانده در قلعه زیویه است. ضخامت و قطر دیوارهای خشتی مابین دو الی هفت متر بنا بر عملکرد دیوارها متفاوت می‌باشد. مصالح اصلی در ساخت دیوارها، خشت های خام با ابعاد 16*46*46 سانتی‌متر است که دارای سه رنگ نخودی، قرمز و خاکستری است و در سه محل در اطراف تپه این خشتها ساخته شده و به محل تپه منتقل گردیده‌اند. تپه قلعه زیویه در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهی ثبت ۴۰۱۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. عکس: عباس رحمانی دسته‌بندیجاذبه‌های تاریخیکتیبه‌ها و تپه‌های باستانیکلید‌واژهقلعه باستانی زیویههخامنشیسقز1257 بازدید
  • آثار نخستین خط در غار کرفتو در کرستانایرانیان باستان، نخستین مردمانی بودند که موفق به اختراع خط شدند.
  • تخت سلیمان شهرستان تکابتخت سلیمان
  • آتشکده آذرگشنسب (تخت سلیمان)تخت سلیمان (یا آتشکده آذرگشنسب) نام محوطهٔ تاریخی بزرگی، در نزدیکی تَکاب و روستای تخت سلیمان
  • تخت سلیمان؛ زندان سلیمانانسان همواره از ناشناخته ها هراس دارد.تخت سلیمان مجموعه ای از تاریخ و افسانه است. در بازدید از این مجموعه تاریخی که شامل دو بخش اصلی تخت سلیمان و زندان سلیمان می باشد. راهنمایان محلی به شما توصیه اکید خواهند کرد که بعد از غروب آفتاب، در اطراف مجموعه کوه زندان سلیمان تردد نکنید. آن ها باور دارند صدای ناله های غریبی که شب ها از منطقه شنیده می شود از دیو های اسیری بر میاید که در مجموعه کوه هستند.
  • آتشكده آذر گشنسبآتش و تیرگی شبانه
تپه میل یا آتشکده ریعلیرضا کورش لیتپه میل یا آتشکده ریتپه ميل يا آتشكده ری، مهمترين اثر و بنای باقيمانده از عهد ساسانی است كه بقايای اين بنای عظيم برفراز تپه ای به نام تپه ميل در 12 كيلومتری جنوب شرقی شهر ری به طرف ورامين و در روستای قلعه نو قرار دارد.
سنگ نگاره های بلوچستانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های بلوچستانبلوچستان، یکی دیگر از سرزمین های کهن ایران و با سنگ نگاره های فراوان است.
باغ موزه نگارستانمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانباغ موزه نگارستانقصر يا باغ نگارستان بين سال‌هاي ۱۲۲۸-۱۲۲۲ هـ .ق به فرمان فتحعلي‌شاه قاجار، با هدف ايجاد يک مرکز ييلاقي ـ حکومتي در خارج از دارالخلافه تهران ساخته شد. به دليل وجود نقاشي‌ها و نگاره‌هاي متعددي از فتحعلي‌شاه و درباريان او در ساختمان‌هاي مختلف، اين باغ به نگارستان شهرت يافت.
تپه حصار دامغاندریاچه کویر دریاچه کویر تپه حصار دامغانتپه حصار دامغان در 2 کیلومتری جنوب شهرستان دامغان، در منطقه‌ای نیمه‌خشک و در پای مخروط‌افکنه‌های جنوبی رشته کوه البرز قرار گرفته است.
سنگ نگاره های کهن و نقشه گردشگری ایرانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های کهن و نقشه گردشگری ایرانیکی از جاذبه های ملی و جهانی جوامع، هنرهای صخره ای کهن Rock Art می باشند
شباهت های جهانی بزکوهی  Ibexمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردشباهت های جهانی بزکوهی Ibexبزکوهی نماد ایران باستان بوده است
فنجان نماها Cupmarksمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردفنجان نماها Cupmarksفنجان ها عمری به سان عمر بشر روی کره زمین دارند
کشف نقوش زیگورات های کهن در تیمرهمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردکشف نقوش زیگورات های کهن در تیمرهسنگ نگاره های کهنن ایران، پنجره هایی رو به به گذشته های دور می باشند.
سنگ نگاره های ایران و سکه های ایلماییمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های ایران و سکه های ایلماییسنگ نگاره های ایران، مبانی تاریخ و هنر این سر زمین محسوب می شوند که رد پای آنها در کلیه عرصه های زیستی نیاکان قابل رصد است.
روستای باغوی جزیره کیشکیشتور وبسایتروستای باغوی جزیره کیشباغو؛ آبادی قدیمی جزیره کیش
سنگ نگاره های قالهرمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های قالهرروستای قالهر، در جنوب غربی شهرستان دلیجان واقع شده است. ارتفاع آن از سطح دریا 2330 متر است. با اینکه نزدیک به کاشان واقع شده، ولی به دلیل واقع شدن بر روی ارتفاعات استان مرکزی از هوای خنک و شب های دل انگیز و خنکی در تابستان بر خوردار است.
پژوهشگران و سنگ نگاره های ایرانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردپژوهشگران و سنگ نگاره های ایرانپژوهشگران برای به دست آوردن یک عکس دقیق و زیبا چه سختی که متحمل می شوند.
نقش برجسته و کتیبه سرمشهدنادر چقاجردینادر چقاجردینقش برجسته و کتیبه سرمشهدبر صخره های مشرف بر روستای سرمشهد، نقش برجسته زیبا و بزرگی از بهرام دوم، پنجمین شاه ساسانی در حال مبارزه با دو شیر نر حک شده است. در این نقش برجسته بهرام دوم در حال مبارزه با دو شیر نر و حفاظت از همراهانش دیده میشود. یکی از شیرها در مقابل بهرام بر زمین افتاده و دیگری نیز که در حال حمله به شاه است، شمشیر بهرام را در سینه خود میبیند.
نقش قندیلنادر چقاجردینادر چقاجردینقش قندیلنقش قندیل در فاصله ۸۵۰ متری شمال غرب روستای قندیل و ۶ کیلومتری شهر قائمیه (چنار شاهیجان) از توابع کازرون در استان فارس قرار دارد.
نقوش انسان های بالدار بر دیواره ی غارها و  کوه های ایران وجهان!محمد ناصری فردمحمد ناصری فردنقوش انسان های بالدار بر دیواره ی غارها و کوه های ایران وجهان!نقوش انسان های بالدار بر دیواره ی غارها و کوه ها ایران و جهان با شباهت ها و پیام های همگون، شگفت انگیز و مسحورکننده است!
نقوش انسان های بالدار بر دیواره ی غارها و  کوه های ایران وجهان!محمد ناصری فردمحمد ناصری فردنقوش انسان های بالدار بر دیواره ی غارها و کوه های ایران وجهان!نقوش انسان های بالدار بر دیواره ی غارها و کوه ها ایران و جهان با شباهت ها و پیام های همگون، شگفت انگیز و مسحورکننده است!
نقش برجسته سراب بهرامنادر چقاجردینادر چقاجردینقش برجسته سراب بهرام“نقش برجسته ها، راویان مصور تاریخ اند.”
کوبه ها زنگهای اخبار امروزیعلی ناصریعلی ناصریکوبه ها زنگهای اخبار امروزیکوبه ها درقدیم بر روی درب نصب می شود تا کسی که پشت در قرار گرفته صاحب خانه را از حضور خود مطلع کند
خانه قدیمی-روستای افوشته-نطنزمجتبی ملانظرمجتبی ملانظرخانه قدیمی-روستای افوشته-نطنزدر سمت جنوب شرق نطنز، محله‌ای به نام افوشته قرار دارد که در بین درختان سرسبز و سر به فلک کشیده، مانند نگینی درخشان و سبز خودنمائی می‌کند.
میدان نقش جهانمهرداد زینلیانمهرداد زینلیانمیدان نقش جهانموزه ی زیبای هنر و تاریخ در دل نصف جهان
كشف نقش ارابه ی چهار چرخ 6000 سالهمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردكشف نقش ارابه ی چهار چرخ 6000 سالههنرهای صخره ای، زبان سخن گوی انسان های اولیه بوده كه بواسطه آنها تعامل داشته و انتقال پیام داده اند.
نقش های متعدد زیگورات در مركز ایران ( تیمره) همگون با سازه های نیایشی جهان !محمد ناصری فردمحمد ناصری فردنقش های متعدد زیگورات در مركز ایران ( تیمره) همگون با سازه های نیایشی جهان !سنگ نگاره ها، كهن ترین آثار بجا مانده از بشرند كه عمر بعضی از آنها در ایران به 40000 سال می رسد؟!
دخمه روانسرخالد محمدی دخمه روانسردخمه روانسر (گور صخره‌ای) یا تاق فرهاد در دیواره کوهی در حاشیه سراب روانسر واقع است که به دوره هخامنشی باز می‌گردد. این دخمه شامل یک اتاقک کوچک است که ورودی آن به سمت شرق و مشرف به رودخانه وشکه رو( خشک رود) و دشت های باشوکی است.
نمایی از شهرستان لنده در سال 1362حامد محمدیحامد محمدینمایی از شهرستان لنده در سال 1362مرکز شهرستان لنده در استان کهگیلویه و بویراحمد است. این شهر از قدیمی‌ترین شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمداست، به طوری که در سال ۱۳۰۵ با نام بخش ثلاث و زیر نظر فرمانداری کل بهبهان اداره می‌شد. تا قبل از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ایران، لنده توسط خوانین ایل طیبی اداره می‌شد.
سنگ نگاره های تیمره ی گلپایگانسید محمد حسین  ماهریسید محمد حسین ماهریسنگ نگاره های تیمره ی گلپایگانطی کاوش ها و پژوهش های انجام شده توسط مهندس محسن جمالی (پژوهشگر سنگ نگاره های گلپایگان) تاکنون 31 منطقه ی سنگ نگاره ای در شهرستان گلپایگان شناسایی شده است و بنا بر شواهد موجود، منطقه ی غرقاب گلپایگان بزرگ ترین و متنوع ترین منطقه ی سنگ نگاره ای در ایران و جهان می باشد.
سنگ نگاره های ایرانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های ایرانسنگ نگاره ها در دنیا به اكو موزه ها معروفند و یكی از بهترین جاذبه های جذب توریسم محسوب می شوند، این در صورتی است كه ایران كهن ترین، متنوع ترین و فراوان ترین نمونه ها را داراست، اما تاكنون كوچك ترین كاربست اقتصادی، فرهنگی، هویتی و... بر آنها نداشته ایم. امید آنكه روزی این مهم عملیاتی شود.
سنگ نگاره های طاق بستانغلامحسین محبیسنگ نگاره های طاق بستانمحوطه تاریخی تاق‌بستان، در دامنه کوهی به همین نام و در کنار چشمه‌ای در شمال شرقی حاشیه کنونی شهر کرمانشاه قرار دارد. در این محوطه آثاری از دوره ساسانی شامل سنگ نگاره اردشیر دوم و دو ایوان سنگی به نام‌های تاق کوچک و تاق بزرگ وجود دارد.
دبستان مصطفویه بستکعبدل شعبانیعبدل شعبانیدبستان مصطفویه بستکاین دبستان متعلق به سال 1302 - 1304 هجری شمسی و از اولین دبستانهای دولتی ایران میباشد که هنوز پا برجاست و در آن تحصیل میشود. دبستان مصطفویه بستک روبروی حمام خانی واقع شده است.
دروازه چوگانعبدل شعبانیعبدل شعبانیدروازه چوگانمیدان امام ( نقش جهان ) اصفهان دروازه چوگان که کمتر مورد توجه قرار میگیرد
میدان گنجعلی خان کرمانمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانمیدان گنجعلی خان کرمانمجموعه گنجعلی‌خان در مرکز قدیمی شهر کرمان و در کنار بازار بزرگ کرمان قرار دارد. گنجعلی‌خان که از حکام مشهور زمان شاه عباس است از سال ۱۰۰۵ تا ۱۰۳۴ هجری قمری بر کرمان فرمان روایی و آثار و بناهای زیادی بنا کرد و در آبادی این منطقه کوشش کرد.
گورستان و زیارتگاه خالد نبیرضا  دولتیرضا دولتیگورستان و زیارتگاه خالد نبیمجموعه گورستان و زیارتگاه خالد نبی در یک منطقه کوهستانی
نقش رجبنادر چقاجردینادر چقاجردینقش رجبدر دامنه كوه رحمت آثاری متعلق به زمان ساسانیان، شامل ۴ نقش برجسته و یك كتیبه به چشم میخورد...
هنرهای صخره ای ایرانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردهنرهای صخره ای ایرانیك گلازنه (كاروان) از شترهایی كه به وسیله افسارهایشان به هم وصل شده اند. ساربان افسار اولین شتر را در دست دارد. كلاه او نمایه ای از عصر خلق اثر است. ش...
سنگ نگاره تاق بستانغلامحسین محبیسنگ نگاره تاق بستاندرباره اشخاص به نمایش درآمده دراین سنگ نگاره نظرات متفاوتی از سوی باستانشناسان ومحققین تاریخ ارائه گردیده است. رایج ترین این نظریه ها نفر وسط را اردش...
ارامگاه شیخ زاهدگیلانیافسانه ابری لاهیجارامگاه شیخ زاهدگیلانیارامگاه شیخ زاهد گیلانی این بنای تاریخی بر سر راه لاهیجان به لنگرود و بر دامنه کوه واقع شده است و به تاج الدین ابراهیم ملقب به شیخ زاهد گیلانی تعلق...
گنجنامهبابک ارجمندیبابک ارجمندیگنجنامهكتیبه به سه زبان پارسی باستان ، سومری و عیلامی مربوط به داریوش كبیر و خشایارشاه (پادشاهان هخامنشی)