برج و باروی شهر قدیم یزد

براساس کهن‌ترین اسناد دربارهٔ حصار یزد مى‌توان گفت که حصار گرد این شهر، توسط ابویعقوب اسحاق دیلمی، ابومسعود بدر بهشتی، ابوجعفر (کیانرسو) و ابویوسف ، چ...

برج و باروی شهر قدیم یزد
سعید موحدیچهارشنبه 15 اسفند 1386 | 17 سال پیشبراساس کهن‌ترین اسناد دربارهٔ حصار یزد مى‌توان گفت که حصار گرد این شهر، توسط ابویعقوب اسحاق دیلمی، ابومسعود بدر بهشتی، ابوجعفر (کیانرسو) و ابویوسف ، چهار سرهنگ از اعضاى حکومت امیر عضدالدین علاءالدوله ابوجعفر کاکویه، در سال ۴۳۲ هـ.ق ساخته شد مچنین در این زمینه مى‌تون از چهار دروازه به نام‌هاى دروازهٔ قطریان (دروازه شاهی)، دروازهٔ کوشک‌نو، دروازه مهریجرد (مهریز) و دروازه کیا (حظیره) در یزد یاد کرد. با جارى شدن سیل عظیمى در سال ۶۷۳ هـ.ق قسمت‌هاى بسیارى از شهر از جمله حصار آن خراب شد. هنگامى که اتابک یوسف‌شاه بن طغیان (طغى‌شاه) به سلطنت یزد رسید (سال‌هاى ۷۱۴-۶۵۸ هـ.ق)، به مرمت حصار ویران شده پرداخت و آن را بازسازى کرد. مبارزالدین در سال ۷۴۷ هـ.ق تعدادى از محلات خارج از شهر را جزء محدودهٔ شهر کرد و از دروازه قطریان (دروازه شاهی) تا دروازه مادر امیر باروى نو کشید و خندق حفر کرد. حصار جدید داراى هفت دروازه شد: مهریجرد، قطریان، ایلچى‌خانه، کوشک‌نو، مادر امیر، سعادت و نو. او همچنین برج‌هاى متعدد دیگرى ایجاد کرد و طبق مندرجات کتاب تاریخ یزد، در دوران حکومت او، مساحت شهر به بیش از دو برابر تصرفات محمدبن‌مظفر افزایش یافت. امروزه از حصار یزد و برج‌هاى گسیخته و متصل به آن که در عهد جامع جعفری تعداد نود برج بود و هر برج، بیست مستحفظ داشت، قسمت‌هایى به شرح ذیل باقى‌مانده است: ۱. قسمتى از دیوار و برج‌هاى محلهٔ لب خندق. ۲. قسمتى از برج‌ها و حصار مقابل مقبره سید گل سرخ. ۳. قسمتى از دیوار و برج دروازه مهریز، در ابتداى بازارهاى خان، افشار و صدری. ۴. دیوار و برج‌هاى دروازه شاهی. ۵. دیوار و برج‌هاى شازده فاضل. ۶. قسمتى از دیوار حصار و برج نزدیک باغ گندم. ۷. دیوار برج‌هاى حدود فهادان و مالمیر. ۸. دیوار و برج‌هاى واقع در خیابان فرمانداری. منبع:/www.aftab.irدسته‌بندیدژها ، قلعه‌ها ، برج و مناره‌هایزدکلید‌واژهبرجبارویشهرقدیمیزد16253 بازدید
قلعه سپید ندوشنمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانقلعه سپید ندوشنهنگامی که وارد شهر ندوشن شوید، از دور قلعه زیبایی را بالای تپه‌ای خواهید دید. این قلعه کوچک قلعه سپید یا سپیده یا سفیده نام دارد.
منارجنبان خرانقمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانمنارجنبان خرانقشاید بیشتر ما فکر می‌کنیم که منارجنبان بنایی است در اصفهان که البته درست هم است اما این بنا تنها منارجنبان ایران نیست.
کاروانسرای خرانقمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانکاروانسرای خرانقکاروانسرایی زیبا که در کنار بافت قدیم و قلعه خرانق قرار گرفته است.
قلعه خرانقمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانقلعه خرانقاگر از میبد حدود ۶۰ کیلومتر در جاده‌ای که به سمت طبس می‌رود برانیم، به روستای زیبایی می‌رسیم که خرانق نام دارد. روستای زیبایی که در دشتی وسیع در کنار ارتفاعاتی نه چندان بلند جای گرفته و با کاروانسرا و قلعه‌ای بسیار زیبا خودنمایی می‌کند.
ارگ فورگمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانارگ فورگدرباره روستای فورگ و ارگ آن اندکی پیش از سفرم خواندم و شنیدم. اما شنیدن کی بود مانند دیدن! فورگ روستایی از در بخش درمیان از استان خراسان جنوبی است که در بلندترین نقطه آن ارگی زیبا ساخته شده است.
قلعه کنگلو معروف به عقاب مازندرانبابک ارجمندیبابک ارجمندیقلعه کنگلو معروف به عقاب مازندرانعقاب مازندران یا قلعه کنگلو یادگاری اساطیری
باغ دولت آباد یزدمونا سلطانیمونا سلطانیباغ دولت آباد یزدایرانیان از گذشته به دنبال تجلی زیبایی و درخشش هرچه بیشتر هنر خود، مخصوصا در معماری بوده و از نمونه‌های بارز آن ساخت و پی‌ریزی باغات زیبا و آفرینش باغهای سرسبز و حیرت‌انگیز خصوصاً در مناطق کویری و خشک و کم آب است.
قلعۀ قدیمی ایراجدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ قدیمی ایراجاز دیگر مناطق دیدنی و تاریخی این منطقه می‌توان به قلعه‌ای قدیمی که روی ارتفاعات این روستا استوار است، اشاره کرد.
قلعۀ ساسانی گرمهدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ ساسانی گرمهیکی از مناطق گردشگری گرمه، قلعه‌ای قدیمی ساخته‌شده از گل، خشت و سنگ است.
قلعۀ بیاضهدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ بیاضهقلعۀ بیاضه یکی از کهن‌ترین قلعه‌های منطقه و در ردیف حصارها و دژهای قابل توجه در ایران است.
قلعۀ انوشیروان عادلدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ انوشیروان عادلقلعه جندق یا قلعۀ انوشیروان عادل از بناهای تاریخی شهر جندق و تنها قلعۀ مسکونی در ایران کنونی‌ست.
قلعۀ کرشاهی، کارشاهی یا قلعه سرداردریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ کرشاهی، کارشاهی یا قلعه سرداراین بنا بین رشته‌کوه سفیدآب و ملک صدرا واقع شده، در زمان قاجار توسط نایب حسین کاشی ساخته شده
میل اژدهانادر چقاجردینادر چقاجردیمیل اژدهابنای سنگی میل اژدها که به نام های دیمه‌ میل و میل آزاد نیز نامیده می شود بنایی ساخته شده از ۱۶ ردیف سنگهای بزرگ تراشیده شده به شکل مکعب مستطیل بوده که بر دامنه تپه ای سنگی در ۵ کیلومتری غرب (جنوب غربی) شهرستان نورآباد و در نزدیکی راه این شهر به روستای آهنگری واقع شده است.
قلعه کرشاهینادر چقاجردینادر چقاجردیقلعه کرشاهیقلعه کرشاهی یکی، از کامل‌ترین و مستحکم‌ترین قلعه‌های دفاعی فلات ایران، در شمال شهر بادرود و شرق شهر ابوزیدآباد از توابع کاشان قرار دارد.
دره سنگ آبهای ندوشنرضا زینلی ندوشندره سنگ آبهای ندوشندره سنگ آبها در شهرندوشن استان یزد وجود دارد که توجه علاقه مندان به گردشگری و محیط زیست را به خود جلب کرده است
امیرچخماق یزدعبدل شعبانیعبدل شعبانیامیرچخماق یزدپانوراما از میدان امیرچخماق یزد