قلعۀ بیاضه

قلعۀ بیاضه یکی از کهن‌ترین قلعه‌های منطقه و در ردیف حصارها و دژهای قابل توجه در ایران است.

  • قلعۀ بیاضه
  • قلعۀ بیاضه
  • قلعۀ بیاضه
  • قلعۀ بیاضه
  • قلعۀ بیاضه
  • قلعۀ بیاضه
دریاچه کویر دوشنبه 26 اسفند 1398 | 5 سال پیشقلعۀ بیاضه قلعۀ بیاضه یکی از کهن‌ترین قلعه‌های منطقه و در ردیف حصارها و دژهای قابل توجه در ایران است. از زمان ساخت آن سند مکتوبی در دست نیست، اما با توجه به شیوۀ ساخت و قلعه‌های مشابه نزدیک آن از جمله قلعۀ جندق و به استناد برخی روایات محلی، می‌توان آن را از بناهای دورۀ ساسانی یا حتی کمی پیش از آن زمان دانست. این قلعه دژی مستحکم سر راه کاروانیان بود. گرد آمدن روستا به دور قلعه و نه در امتداد قنات، نمایانگر‌ آن است که قلعه عاملی قوی‌تر در جذب و گسترش روستا بوده و احتمالاً ارتباطی با زندگی مردم نیز داشته است. به این معنا که راه‌های تجاری به دلیل اهمیتی که قلعۀ بیاضه و قلعه‌های مشابه در جندق داشته، از کنار آن می‌گذشت. مساحت این قلعه حدود ۱۰۰۰ متر مربع است. اطراف آن خندقی به عمق 10 تا 12 متر، پهنای 7 تا 8 متر و دیواری به ارتفاع 30 تا 40 متر بالای قلعه وجود دارد. راه عبور قلعه از طریق پل متحرکی بود که روی خندق گذاشته می‌شد. آبی که داخل خندق جریان داشت، از منبع قنات کنار قلعه بوده که آب پیاپی درون خندق جریان داشته است. همچنین قلعه امکانات و تجهیزات مختلفی مانند کانال داخلی، چاه‌های فراوان برای آبگیری، سه گود یا میدانگاه محل تجمع، اتاقک و راهروهای پیچ در‌ پیچ در پنج طبقه دارد. قلعه از نظمی منطقی پیروی می‌کند که بر محاسبات دقیق هندسی و معماری متکی‌ست. در این قلعه از فضاها به شکلی بسیار مطلوب استفاده شده است. به عنوان نمونه، در گوشۀ هر اتاقک یک یا دو سوراخ وجود دارد که درون آن‌ها خمره‌های گلی بسیار بزرگ برای حفظ مواد غذایی برای زمان تهاجم یاغیان تعبیه شده است. گفته می‌شود زمانی این دژ مستحکم توانایی پناه دادن به ۲۵۰۰ نفر را در دل خود داشته است. این بنا از خشت ساخته شده است. دیوارهای داخلی و خارجی از خشت پوشیده شده و در پوستۀ بیرونی، اندودی از کاهگل، سطح یکنواخت و همگونی را به وجود آورده که بر اثر باد و باران پی در پی، بافتی خشن و متخلل دارد. متأسفانه بر اثر گذر زمان و تأثیر عوامل ویرانگر، آسیب‌های فراوانی بر این بنای تاریخی وارد شده است. iranview.irدسته‌بندیدژها ، قلعه‌ها ، برج و مناره‌هااصفهانکلید‌واژهقلعۀ بیاضهکهنترین قلعهدورۀ ساسانیدریاچه کویرکویر مرکزی ایران15896 بازدید
  • روستای گرمهروستای گرمه از توابع خور و بیابانک، در ۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان خور استان اصفهان و در حاشیۀ کویر مرکزی ایران قرار گرفته است.
  • قلعۀ ساسانی گرمهیکی از مناطق گردشگری گرمه، قلعه‌ای قدیمی ساخته‌شده از گل، خشت و سنگ است.
  • چشمۀ گرمهاز دل کوه و با خنکای بهار، آبی زلال از چشمه‌ای در این روستا سر برآورده است.
  • تاریخچه ایراجنام روستای تاریخی ایراج در متون قدیمی ارابه و در بعضی متون نیز نام زرتشتی ارا آمده است.
  • سرو کهن ایراجسرو ایراج به ارتفاع بیش از ۵۰ متر و دارای عمری بیش از ۱۰۰۰ سال است
عمارت سرهنگ آباد یا کوشکدریاچه کویر دریاچه کویر عمارت سرهنگ آباد یا کوشککوشک یا کاخ سرهنگ‌آباد موسوم به چهلستون در جنوب روستای سرهنگ‌آباد در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق زواره قرار دارد.
سرو کهن ایراجدریاچه کویر دریاچه کویر سرو کهن ایراجسرو ایراج به ارتفاع بیش از ۵۰ متر و دارای عمری بیش از ۱۰۰۰ سال است
قلعۀ قدیمی ایراجدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ قدیمی ایراجاز دیگر مناطق دیدنی و تاریخی این منطقه می‌توان به قلعه‌ای قدیمی که روی ارتفاعات این روستا استوار است، اشاره کرد.
تاریخچه ایراجدریاچه کویر دریاچه کویر تاریخچه ایراجنام روستای تاریخی ایراج در متون قدیمی ارابه و در بعضی متون نیز نام زرتشتی ارا آمده است.
چشمۀ گرمهدریاچه کویر دریاچه کویر چشمۀ گرمهاز دل کوه و با خنکای بهار، آبی زلال از چشمه‌ای در این روستا سر برآورده است.
قلعۀ ساسانی گرمهدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ ساسانی گرمهیکی از مناطق گردشگری گرمه، قلعه‌ای قدیمی ساخته‌شده از گل، خشت و سنگ است.
روستای گرمهدریاچه کویر دریاچه کویر روستای گرمهروستای گرمه از توابع خور و بیابانک، در ۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان خور استان اصفهان و در حاشیۀ کویر مرکزی ایران قرار گرفته است.
قلعۀ انوشیروان عادلدریاچه کویر دریاچه کویر قلعۀ انوشیروان عادلقلعه جندق یا قلعۀ انوشیروان عادل از بناهای تاریخی شهر جندق و تنها قلعۀ مسکونی در ایران کنونی‌ست.
معدن نمک کوهدشت کهندریاچه کویر دریاچه کویر معدن نمک کوهدشت کهنمعادن نمک گرمسار جزو بزرگ‌ترین معادن نمک در ایران هستند
پیر علمدار دامغاندریاچه کویر دریاچه کویر پیر علمدار دامغانآرامگاه پیر علمدار واقع در محلۀ خوریا، نزدیک مسجد دامغان و در خیابان شهید مطهری، از آثار تاریخی ارزشمند قرن پنجم ایران است.
مسجد تاریخانه دامغاندریاچه کویر دریاچه کویر مسجد تاریخانه دامغانتاریخانۀ دامغان معبدی‌ست که در دورۀ اسلامی به عنوان مسجد از آن استفاده می‌شد
دریاچۀ نمک حاج علیقلی دامغاندریاچه کویر دریاچه کویر دریاچۀ نمک حاج علیقلی دامغاندریاچۀ نمک حاج علیقلی یکی از جاذبه‌های منحصر‌ به فرد دامغان، در ۵۰ کیلومتری جنوب شهر دامغان واقع شده است
کویر حاج علیقلی دامغاندریاچه کویر دریاچه کویر کویر حاج علیقلی دامغانکویر حاج علیقلی، نمکزاری در جنوب شرقی دامغان است و در دهستان دامنکوه قرار‌دارد
تپه حصار دامغاندریاچه کویر دریاچه کویر تپه حصار دامغانتپه حصار دامغان در 2 کیلومتری جنوب شهرستان دامغان، در منطقه‌ای نیمه‌خشک و در پای مخروط‌افکنه‌های جنوبی رشته کوه البرز قرار گرفته است.
فیلم مستند دریاچه کویردریاچه کویر دریاچه کویر فیلم مستند دریاچه کویرهزاران سال پیش، در سرزمینی که امروز کویر مرکزی ایران است، دریاچه‌ای بزرگ وجود داشت. کویر کنونی، سرزمینی با پوششی سبز و جنگلی تنک بود که در آن، دریاچه‌هایی کوچک و بزرگ با رودهایی به هم می‌پیوستند.
کاروانسرای شاه عباسی - قصر بهرام -  ده نمک گرمساردریاچه کویر دریاچه کویر کاروانسرای شاه عباسی - قصر بهرام - ده نمک گرمسارساخت کاروانسرا در مسیر جاده‌های مهمی که از این منطقه می‌گذشتند
تاریخچه گرمساردریاچه کویر دریاچه کویر تاریخچه گرمسارشهرستان گرمسار در غرب استان سمنان و در فاصلهٔ ۱۱۰ کیلومتری از جنوب شرقی استان تهران قرار دارد.