قلعه وشاق (نطنز)

در یكی از ارتفاعات كوه كركس آثاری از یك قلعه مسكونی وجود دارد كه به عنوان پناهگاهی برای اسماعیلیه محسوب می‌شده است. قلعه وشاق برفراز یكی از ارتفا...

بابک گنجی‌زاده طاریچهارشنبه 20 تير 1386 | 17 سال پیشدر یكی از ارتفاعات كوه كركس آثاری از یك قلعه مسكونی وجود دارد كه به عنوان پناهگاهی برای اسماعیلیه محسوب می‌شده است. "قلعه وشاق" برفراز یكی از ارتفاعات مشرف به روستای "اوره" قرار دارد و موقعیت آن طوری است كه دسترسی به بنای اصلی قلعه به سادگی میسر نیست. براساس شواهد و اسناد موجود، قلعه وشاق و بناهای پائین قلعه كه به دره ای موسوم به "روباه" ختم می شود، در سده هشتم هجری از جمله اماكن معمور و مسكون بوده است . در زمانی كه این قلعه مسكونی بوده همه گونه لوازم زندگی در آنجا فراهم بوده چنان كه تا سه دهه گذشته آثار و علائم برخی از آنها مانند آسیاب بادی، باقی مانده بود. دسترسی به قلعه وشاق به علت واقع شدن در کوهی صعب العبور تا حدی غیر ممکن بوده، اطراف آن كوه به‌ نوعی بریده شده كه راه بالا رفتن و رسیدن به قلعه، به وسیله میخ‌های كلفت آهنین كه بر بدنه كوه كوبیده شده امكان پذیر بوده است. همین‌طور نقل‌قول است كه رفتن به بالای این قلعه، توسط غٌل و زنجیر انجام می‌گرفته است. برخی ها نیز می‌گویند كه برای رسیدن به بنای اصلی قلعه راهروی مخفی و تونلی وجود داشته كه به مرور بسته و گم شده است. این قلعه در سده هشتم هجری از قلاع مسكون و معمور نطنز بوده است كه حمدالله مستوفی عنوان مستقلی برای آن قائل گردیده و گوید: (وشاق قلعه‌ایست در ولایت نطنز . . . . . و چون وشاق بر آنجا حاكم شد بوشاق معروف گشت). و به همین مناسبت است كه به شهر نطنز در گذشته ورشاق نیز گفته می‌‌شده است. البته نظرات متفاوتی در خصوص زمان دقیق پیدایش قلعه وشاق وجود دارد كه در پی می‌آید: خصوصیات این قلعه به‌مانند قلعه‌های بابک و الموت بوده به‌طوری که از اسم وشاق می‌توان تفسیر کرد، این نام در گذشته به اشخاصی که به فقیران و مستمندان کمک می‌کرده اند اطلاق می‌گشته، که از دیدگاهی دیگر به این عیاران، "یاقی" نیز می‌گفتند به‌ هر ترتیب تاریخ دوران قلعه وشاق مربوط به قبل از صفوی و تیموریان بوده یعنی شاید مربوط به دوران ناامنی مغولان یا دوران علوی‌گری ایرانیان در عهد خلفای عباسیان باشد. عده‌ای نیز بر این بارورند كه پیدایش این قلعه مربوط به دوران حكومت سلسله اشکانیان است. گردآورنده: بابك گنجی‌زاده طاری منابع: fa.wikipedia.org topirantravel.com natanz.persianblog.com natanzeziba.blogfa.com kolaheh.persianblog.com دسته‌بندیدژها ، قلعه‌ها ، برج و مناره‌هااصفهانکلید‌واژهقلعهوشاقنطنز16617 بازدید
بابک از مطلب خوبتون ممنون - اگه عكسش هم بود كه دیگه عالیهچهارشنبه 20 تير 1386 | 17 سال پیش
احسان صفابخش دوستان گرامی جهت دیدن تصاویر قلعه وشاق به سایت www.denagroup.blogfa.com مراجعه نمایید.چهارشنبه 20 تير 1386 | 17 سال پیش
قلعه سپید ندوشنمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانقلعه سپید ندوشنهنگامی که وارد شهر ندوشن شوید، از دور قلعه زیبایی را بالای تپه‌ای خواهید دید. این قلعه کوچک قلعه سپید یا سپیده یا سفیده نام دارد.
قلعه خرانقمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانقلعه خرانقاگر از میبد حدود ۶۰ کیلومتر در جاده‌ای که به سمت طبس می‌رود برانیم، به روستای زیبایی می‌رسیم که خرانق نام دارد. روستای زیبایی که در دشتی وسیع در کنار ارتفاعاتی نه چندان بلند جای گرفته و با کاروانسرا و قلعه‌ای بسیار زیبا خودنمایی می‌کند.
اقامتگاه بوم‌گردی سرای جواهربوم ما بوم ما اقامتگاه بوم‌گردی سرای جواهردر بافت تاریخی و مرکز شهر قرار دارد. 20 متر فاصله با مسجد جامع نطنز، 30 متر با آتشکده نطنز
ارگ فورگمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانارگ فورگدرباره روستای فورگ و ارگ آن اندکی پیش از سفرم خواندم و شنیدم. اما شنیدن کی بود مانند دیدن! فورگ روستایی از در بخش درمیان از استان خراسان جنوبی است که در بلندترین نقطه آن ارگی زیبا ساخته شده است.
موزه کلوکسعید جواهریسعید جواهریموزه کلوکموزه کلوک نطنز ؛ از صفویه ،قاجار و پهلوی
قلعه کنگلو معروف به عقاب مازندرانبابک ارجمندیبابک ارجمندیقلعه کنگلو معروف به عقاب مازندرانعقاب مازندران یا قلعه کنگلو یادگاری اساطیری
قلعه كوهابسپیده اصلانسپیده اصلانقلعه كوهاباین کاروانسرا متعلق به دوره صفوی بوده و به شماره ۱۴۸۹ در سال 1355 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است
جندق‌سپیده اصلانسپیده اصلانجندق‌جَندَق‌ ، دهستان‌ و شهری‌ در بخش‌ خور و بیابانک‌ در شهرستان‌ نائین‌ در استان‌ اصفهان‌.دهستان‌ جندق‌، به‌ مرکزیت‌ شهر جندق‌، تقریباً در جنوب‌ دشت‌ کویر و در شمال‌ بخش‌ خور و بیابانک‌ واقع‌ است‌. از شمال‌ به‌ دهستان‌ طُرود (در بخش‌ مرکزی‌ شهرستان‌ شاهرود)، از مشرق‌ و جنوب‌ شرقی‌ به‌ دهستان‌ بیابانک‌ و از جنوب‌ غربی‌ و مغرب‌ به‌ دهستان‌ چوپانان‌ (در بخش‌ اَنارک‌) محدود می‌شود و مشتمل‌ بر یازده‌ آبادی‌ و یک‌ شهر به‌ نام‌ جندق‌ است‌.
کاخ سرهنگ آبادسپیده اصلانسپیده اصلانکاخ سرهنگ آباداین کاخ در جنوب روستای سرهنگ آباد که روستایی است سر سبز در دل کویر در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی زواره در منطقه ای کوهستانی و خوش آب و هوا قرار گرفته است. ساخت این باغ توسط سرهنگ مصطفی قلی خان سهام السلطنه از امرای اردستان که مدت سی سال مسئول قراسورانی (ژاندارمی) حدود یزد و کاشان و اردستان به عهده ي وي بوده صورت گرفته است.
آتشکده نطنزمونا سلطانیمونا سلطانیآتشکده نطنزآتشکده نطنز ،نیایشگاه زرتشتيان
مسجد جامع نطنزبابک ارجمندیبابک ارجمندیمسجد جامع نطنزمسجد جامع یا مسجد جمعهٔ نطنز
بنای تاریخی عباس آبادمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانبنای تاریخی عباس آبادکاخ عباس آباد نطنز، یادگاری از دوران صفویه است که در کنار جاده قدیم نطنز به کاشان قرار دارد.
کاخ هشت بهشتمصطفی ربیعی بهشتیمصطفی ربیعی بهشتیکاخ هشت بهشتکاخ هشت‌ بهشت یک کاخ تاریخی در شهر اصفهان است که در دوران صفویان و در سال ۱۰۸۰ قمری ساخته شده‌است. ساختمان این کاخ در دو طبقه در میان باغی بزرگ بنا شده‌است. سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است.
شهر زیبای ورزنهمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانشهر زیبای ورزنهشهر کوچک و زیبای ورزنه، در حاشیه زاینده‌رود و نزدیک به باتلاق گاوخونی از مکان هایی است که هر کس دست کم یکبار باید آن را ببیند.
تالاب گاوخونیمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانتالاب گاوخونیتالاب گاوخونی در فاصله 140 کیلومتری جنوب شرقی اصفهان و 30 کیلومتری شهر تاریخی ورزنه قرار دارد. این تالاب در جنوب شرقی بخش بن رود و شهر ورزنه، شمال شرقی بخش جرقویه و در جنوب غربی شهرستان نایین و غرب منطقه ندوشن از استان یزد و شمال غرب کویر ابرقو قرار دارد.
دریاچه کویر دریاچه کویر شنبه به در زوارهاهالی زواره بعد از ظهر اولین شنبۀ سال نو ...