ورود
جستجو
سرچشمه
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
جستجو
تولید محتوای دیجیتال و دیجیتال مارکتینگ
ایران
جاذبهها
جاذبههای تاریخی
سایر جاذبههای تاریخی
مختصری درباره ایران
تاریخچه مختصری از ایران باستان
×
بابک ارجمندی
شنبه 26 خرداد 1386 | 18 سال پیش
در
وندیداد
یكی از كهن ترین فصلهای اوستا ، درباره بوم اصلی ایرانیان چنین آمده است: نخستین سرزمین و كشور نیكی كه من ـ اهورهمزدا ـ آفریدم،
ایرانویچ
بود، بر كرانه رود دایتیای نیك، پس آنگاه اهریمن همه تن مرگ بیامد و به پتیارگی اژدها را در رود دایتیا بیافرید و زمستان دیو آفریده را برجهان هستی چیرگی بخشید. در آنجا ده ماه زمستان است و دو ماه تابستان و در آن دو ماه نیز، هوا برای آب و خاك و درختان سرد است. آنچه از این سخنان تداعی میگردد، داستان مهاجرت قوم آریایی است، از سرزمینی كه امروز حدس میزنند سیبری بوده باشد. به هرحال، آریاییها به سه دسته بزرگ تقسیم شدند و هر كدام به سویی مهاجرت كردند. عدهایی به اروپا رفتند، بعضی به هند و تعدادی نیز سرزمین مقدسی را برگزیدند كه از آن پس ایران نام گرفت. این عده كه حدس زده میشود بین 4000 تا 3500 سال پیش، وارد ایران شده باشند. خود به سه سوی رفتند و ماد، پارس و پارت را شكل دادند. هنگامیكه
آریایی
ها به ایران رسیدند. اقوام بسیاری در این كشور پهناور زندگی میكردند كه دارای تمدن خاص و منحصر به فرد خویش بودند از جمله
آرامی
ها. در این میان
ایلامی
ها از جایگاه بالاتری برخوردار بودند. امپراتوری ایلام كه از اوایل هزاره سوم تا اواسط هزاره اول ق.م بخش بزرگی از مناطق غربی و جنوبی سرزمین امروزی ایران را در بر میگرفت ، تمدنش دوران شكوهمندی را بوجود آورده بود . اگرچه شباهتهای فراوانی میان عناصر فرهنگی و تمدن ایلامیان و بینالنهرینیان ، به ویژه در دوران پیش از تاریخ وجود داشت . اما این شباهتها ، برخلاف آنچه گمان میرفت نتیجه تاثیری یك جانبه نبوده ، بلكه روابط متقابلی در ایجاد آن نقش بازی كرده است . برای مثال ، تزیین ظروف با نقوش جانوران یكی از ابتكارات هنرمندان فلات ایران بود كه در دورانهای گوناگون ، سفالگران بینالنهرینی نیز آن را نقش مایه كارخود كردند . كورههای پیشرفته سفالگری در هزاره ششم ق . م در شوش نمونه بارز آن است.
و اما از آریاییها
…… نزدیك به هزار سال پیش از تولد مسیح ، مادیها تصمیم بر تشكیل حكومتی آریایی گرفتند . پادشاهی ماد با اینكه دیری نپایید ، وظیفه تاریخی مهمی داشت . آنها به راستی نخستین حكومت آریایی در ایران بودند. ماد یوغ آشور كه به تقریب سراسر آسیای غربی را تحت سلطه خویش داشت ، برانداخت و اقوام بسیاری را كه به حالت بدوییت میزیستند ، وارد دایره مدنیت ساخت و مطیع نظامات دولتی كرد . البته تعالیمی كه بعدها مبنای دین زرتشت قرار گرفت و در تكامل اعتقادات و افكار مردم جهان باستان نقش مهمی ایفا كرد ، درخطه پادشاهی ماد تكوین و بسط یافت. تا اینكه : (روایت از هرودوت)
شاه ماد – آستیاك
- در خواب دید كه از شكم دخترش ماندانا تاكی رویید كه تمام آسیا را فرا گرفت. شاه ،مغها را جمع كرده، تعبیر این خواب را خواست و آنها گفتند، دخترشاه پسری زاید كه تمام آسیا را تسخیر نماید. شاه ماد از این تعبیر بیندشید و بالاخره صلاح دید دختر خود را به شخصی دهد كه هوس طغیان در سرنداشته باشد. با این خیال كمبوجیه پادشاه پارس كه دست نشانده ماد بود را اختیار كرد و همین كه دخترش پسری آورد او را به وزیری هارپاگ نام، از خویشان خود سپرد و امر به كشتن وی كرد. وزیر هم اجرای این امر را از شبان خود خواست و چون اتفاقاً در همان اوان زن چوپان طفلی زایید كه مرده به دنیا آمد، زن مانع از كشتن كوروش شده، او را به پسری اختیار كرد. پس از آن طفل در خفا بزرگ شد، تا به سن دوازده سالگی رسیده، همبازی وزیر زاده گردید. روزی اتفاقاً در حین بازی با آنها تندی و سختی كرد و آنها شكایت او را نزد شاه بردند و شاه، كوروش را طلبید و از جرئت و جلاوت او در حیرت شد. پس از تحقیقات معلوم شد كه این پسر نوه اوست. ظاهراً از این قضیه خوشنود شد، ولی بعد كوروش را با مادرش به پارس فرستاد و وزیر را كه تخلف در امر شاه كرده بود، سیاست نمود. بدین ترتیب كه در نهان، امر كرد پسر او را كشتند و از گوشت او در میهمانی به پدر خوراندند و دست و پای پسر مقتول را در ظرفی به او نشان دادند. كوروش در ولایت خود به آموختن اسب سواری و تیراندازی پرداخت تا به رشد رسید و طوایف پارس را متحد نمود، تا بر شاه قیام نمایند. ادامه مطلب:
چکیدهای از تاریخ ایران باستان
دستهبندی
سایر جاذبههای تاریخی
کلیدواژه
ایرانویچ
آریایی
آرامی
ایلامی
مختصری درباره ایران
تاریخ ایران باستان
103K بازدید
نمای ایران
سپاس
دوشنبه 11 اسفند 1393 | 10 سال پیش
عبدل
درود بر شما
دوشنبه 10 فروردين 1394 | 10 سال پیش
نمای ایران
سکه های ساسانی
سلسله ساسانی آخرین سلسله قدرمت و جهانی ایران بود. آنها خود را نوادگان و وارثان امپراطوری هخامنشیان می دانستند
محمد ناصری فرد
سنگ نگاره های ایران و گمانه یوفوها Ufo
طی بررسی و مطالعات یک دهه ای که بر روی سنگ نگاره های نقاط مختلف ایران و دیگر نقاط جهان داشتیم به نقوش انسان هایی بر خورد می کردیم که دستان و پاهایی باز داشتند ... .
محمد ناصری فرد
سنگ نگاره های ایران و سکه های ایلمایی
سنگ نگاره های ایران، مبانی تاریخ و هنر این سر زمین محسوب می شوند که رد پای آنها در کلیه عرصه های زیستی نیاکان قابل رصد است.
علی ناصری
کوبه ها زنگهای اخبار امروزی
کوبه ها درقدیم بر روی درب نصب می شود تا کسی که پشت در قرار گرفته صاحب خانه را از حضور خود مطلع کند
محمد ناصری فرد
نقوش انسان های فرا زمینی
نقاشی های درون غارهاو کوه های ایران، اسناد دست اولی هستند که با کشف آنها نگاه به تاریخ و هنر بشر متحول می شود.
مظفر کشاورزمحمدیان
نقش و نگار آجری گنبد سلطانیه
مظفر کشاورزمحمدیان
گنبد سلطانیه
جمال زعیمی یزدی
کاریز (شهر زیرزمینی )جزیره کیش
قنات کیش بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین میکرده است.
جمال زعیمی یزدی
کاریز جزیره کیش
قنات کیش بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین میکرده است.
مهرداد زینلیان
کوه آتشگاه
تپه ای باستانی در غرب شهر اصفهان
جمال زعیمی یزدی
آسیاب آبی خوانسار
صدای سنگ تنها آسیاب آبی قدیمی استان اصفهان در خوانسار شنیده می شود.(صاحب نیوز)
آرمان باقرپور نجف آباد
مجسمه آریوبرزن
یاسوج ، فلکه آریوبرزن
محمود طالبی
مسجد جامع قاین
این مسجد بنایی است بسیار قدیمی و درنهایت شکوه و جلال که علاوه بر روحانیت معنوی دارای ظاهری دلچسب و فرح انگیز است.امروز با گذشت 1100سال همچنان این بنا بلندترین عمارت قائن می باشد.
خالد محمدی
تپه های تاریخی روانسر
در ابتدای مسیر ورود جاده کرمانشاه به شهرستان روانسر در حدود 450 متری از جنوب جاده اصلی شهر، تپه های سه گانه متصل به هم وجود دارند که در نزد مردم منطقه به نام تپه موسی معروف می باشند.
مجید رفیعی
کندوهای قدیمی - مسجد جامع قدیمی شهر کدکن
کندوهای قدیمی ویژه نگه داری گندم و غلات
حیدر احمدی ورزنه
گاوچاه ورزنه
بر اساس عکسی که در مسجد جامع اصفهان از گاو چاه وجود دارد، گاو چاه حدود 600 سال قدمت دارد و در زمان هایی که در تابستان حدود دو ماه آب نبود، گاوها را به چاه می بستند و از چاه برای آبیاری و شرب، آب می کشیدند؛ این روش نه در اصفهان و نه در هیچ کجای دنیا نظیر و مانند ندارد.
نقد و نظر یا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید. ابتدا وارد شوید!
© ۱۳۷۹-۱۴۰۳ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
راهنمای نمای ایران
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
فال و تماشا
پیکمی
دوستان
ویراویر™ راهکار هوشمند
اُیو™ راهکار هوشمندسازی
ووددن؛ دستسازههای چوبی
تولید محتوا چیست؟
بابک ارجمندی