ورود
جستجو
سرچشمه
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
جستجو
ایران
جاذبهها
جاذبههای تاریخی
دژها ، قلعهها ، برج و منارهها
ارگ بم
ارگ تاریخی بم، به مساحت تقریبی دویست هزار متر مربع از جمله بزرگترین مجموعه بناهای خشتی است که بیش از بیست قرن مورد سکونت اهالی شهر بم قرار گرفته است. ...
×
نجمه فرشی
جمعه 9 فروردين 1387 | 17 سال پیش
ارگ تاریخی بم، به مساحت تقریبی دویست هزار متر مربع از جمله بزرگترین مجموعه بناهای خشتی است که بیش از بیست قرن مورد سکونت اهالی شهر بم قرار گرفته است. این ارگ تاریخی از گونه های معماری متعددی از جمله دیوار حصار، برج و بارو و دروازه های متعدد، مسجد، بازار، تکیه، کاروانسرا، مدرسه، حمام، زورخانه و محله های مسکونی با خانه های اعیان نشین یا عامه نشین، بخش حاکم نشین شامل سربازخانه، اصطبل، آسیاب، خانه فرمانده قشون و بخش اقامت حاکم شامل خانه حاکم، عمارت چهارفصل و برج دیدبانی تشکیل شده است. اگرچه پیرامون تاریخچه شکل گیری این ارگ تاریخی بین دوره های اشکانی و حتی قبل از آن در دوره هخامنشی اختلاف نظر وجود دارد اما اغلب بناهای آن که در زمان قبل از زلزله برپا بودند به دوره تیموری تا قاجار نسبت داده می شود. با این وجود بخشهایی همانند ایوان مسجد جامع با مقیاس متفاوت و عظیم خود دوره های بسیار قدیمی تر (همانند قرن چهارم هجری در دوره سامانیان تا قرن هفتم هجری در دوره سلجوقیان) را یادآوری می کنند. نهایتا ارگ بم در دوره قاجار خالی از سکنه شده است. ارگ بم به دلایل متعدد از جمله دارا بودن گونه های متعدد بناهای تاریخی و محله های مسکونی و شیوه ترکیب و اتصال آنها با یکدیگر و شکل قرار گیری بناها بر روی شیب تپه و ختم شدن کل مجموعه در انتها به عمارت منحصر به فرد چهار فصل در بالاترین نقطه، دارای ارزشهای فراوان معماری و شهر سازی است. در عین حال وجود لایه های مختلف مسکونی بیش از بیست قرن به این مجموعه ارزش ویژه باستانشناسی داده است. در پی حادثه زلزله بم ارگ بم به عنوان بخشی از بم و منظر فرهنگی آن توسط یونسکو در سال دوهزار و چهار در فهرست میراث جهانی در معرض خطر قرار گرفت (مرکز میراث جهانی و ثبت ارگ بم). این مجوعه منحصر به فرد بعد از زلزله به شدت ویران شده است اما این پایان داستان ارگ نیست. به قول استاد ارزشمند سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مرحوم محمد مهریار زلزله بم عزای معماران و عروسی باستانشناسان است. زلزله باعث آشکار شدن لایه های زیرین ساخت و سازهای خشتی شده که مورد توجه ویژه باستانشناسان قرار گرفته است. اما معماران نیز درسهای فراوانی برای آموختن پیش رو دارند. بخشهایی از ارگ از جمله اصطبل و سربازخانه تخریب نشده اند و زلزله در آنها مقطع طبیعی ایجاد کرده است. این فرصت مغتنمی برای شناخت سازه تاریخی بویژه اجرای سقف و طاق و کانه پوشهای بام است. شیوه رفتار زلزله در بنای تاریخی و علت تخریب و سالم ماندن بخشهای مختلف بناها نیز برای معماران درسهای ارزشمندی برای آموختن فراهم کرده است. منبع نوشتاری:www.dsr.nii.ac.jp
دستهبندی
دژها ، قلعهها ، برج و منارهها
کلیدواژه
ارگ
98K بازدید
محمد
جالب بود . عكسی هم كه گرفته شده بخوبی عظمت این ارگ را نشان می دهد . ای كاش سازمان میراث فرهنگی اقدامی برای محافظت از قسمتهای آسیب پذیر آن انجام می داد .
جمعه 9 فروردين 1387 | 17 سال پیش
مهدی مخلصیان
قلعه سپید ندوشن
هنگامی که وارد شهر ندوشن شوید، از دور قلعه زیبایی را بالای تپهای خواهید دید. این قلعه کوچک قلعه سپید یا سپیده یا سفیده نام دارد.
مهدی مخلصیان
قلعه خرانق
اگر از میبد حدود ۶۰ کیلومتر در جادهای که به سمت طبس میرود برانیم، به روستای زیبایی میرسیم که خرانق نام دارد. روستای زیبایی که در دشتی وسیع در کنار ارتفاعاتی نه چندان بلند جای گرفته و با کاروانسرا و قلعهای بسیار زیبا خودنمایی میکند.
مهدی مخلصیان
ارگ فورگ
درباره روستای فورگ و ارگ آن اندکی پیش از سفرم خواندم و شنیدم. اما شنیدن کی بود مانند دیدن! فورگ روستایی از در بخش درمیان از استان خراسان جنوبی است که در بلندترین نقطه آن ارگی زیبا ساخته شده است.
بابک ارجمندی
قلعه کنگلو معروف به عقاب مازندران
عقاب مازندران یا قلعه کنگلو یادگاری اساطیری
دریاچه کویر
قلعۀ قدیمی ایراج
از دیگر مناطق دیدنی و تاریخی این منطقه میتوان به قلعهای قدیمی که روی ارتفاعات این روستا استوار است، اشاره کرد.
دریاچه کویر
قلعۀ ساسانی گرمه
یکی از مناطق گردشگری گرمه، قلعهای قدیمی ساختهشده از گل، خشت و سنگ است.
دریاچه کویر
قلعۀ بیاضه
قلعۀ بیاضه یکی از کهنترین قلعههای منطقه و در ردیف حصارها و دژهای قابل توجه در ایران است.
دریاچه کویر
قلعۀ انوشیروان عادل
قلعه جندق یا قلعۀ انوشیروان عادل از بناهای تاریخی شهر جندق و تنها قلعۀ مسکونی در ایران کنونیست.
دریاچه کویر
قلعۀ کرشاهی، کارشاهی یا قلعه سردار
این بنا بین رشتهکوه سفیدآب و ملک صدرا واقع شده، در زمان قاجار توسط نایب حسین کاشی ساخته شده
نادر چقاجردی
میل اژدها
بنای سنگی میل اژدها که به نام های دیمه میل و میل آزاد نیز نامیده می شود بنایی ساخته شده از ۱۶ ردیف سنگهای بزرگ تراشیده شده به شکل مکعب مستطیل بوده که بر دامنه تپه ای سنگی در ۵ کیلومتری غرب (جنوب غربی) شهرستان نورآباد و در نزدیکی راه این شهر به روستای آهنگری واقع شده است.
نادر چقاجردی
قلعه کرشاهی
قلعه کرشاهی یکی، از کاملترین و مستحکمترین قلعههای دفاعی فلات ایران، در شمال شهر بادرود و شرق شهر ابوزیدآباد از توابع کاشان قرار دارد.
جمال زعیمی یزدی
چهارطاقی و قلعه باستانی نخلک
چهارطاقی و قلعه باستانی در کنار روستا و معدن سرب نخلک در حدفاصل شهر انارک و چوپانان در مسیر نایین به طبس واقع شده است
رحیم زیوری
قلعه کنگلو، دژی مستحکم در میان کوه های البرز
قلعه کنگلو مانند دژی مستحکم و استوار در میان یک استار طبیعی در بالای دره باستانی آرم ...
محمد رفیعی
قلعه تاریخی مارکوه
قلعه تاریخی مارکوه کتالم. بام رامسرقلعه مارکوه بر بالای کوه مارکوه در سمت شرق کتالم از توابع شهر رامسر واقع شده است.
ابراهیم حقیقی
قلعه خانیک
قلعه خانیک، بنایی بسیار قدیمی ساخته شده از خشت و گل و سنگ بر فراز قله شمالی روستای خانیک (شهرستان فردوس) (خانیک شاه) در بخش مرکزی شهرستان فردوس است
مجتبی ملانظر
گنبد باز
شاهکار معماری مشهور به گنبد باز شکاری، اثری تاریخی از زمان شاه عباس صفوی است که ...
نقد و نظر یا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید. ابتدا وارد شوید!
© ۱۳۷۹-۱۴۰۳ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
راهنمای نمای ایران
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
فال و تماشا
پیکمی
دوستان
ویراویر™ راهکار هوشمند
اُیو™ راهکار هوشمندسازی
ووددن؛ دستسازههای چوبی
تولید محتوا چیست؟
بابک ارجمندی