پخت نان شب عید در روستای خان آباد

  • پخت نان شب عید در روستای خان آباد
  • پخت نان شب عید در روستای خان آباد
تقی قاسمیيكشنبه 6 اسفند 1396 | 6 سال پیشپخت نان شب عید از جمله فعالیت های بانوان روستای خان آباد از قدیم تا به حال است.در گذشته روستائیان تمام مایحتاج نان خود را طبخ می كردند.در واقع زنجیره تولید گندم تا پخت نان (شامل كشت،داشت و برداشت گندم به عنوان ماده اصلی پخت نان، آسیاب كردن گندم و در نهایت تولید نان) توسط مردم روستا انجام میشد.به این نحو كه مردان با زراعت و آبیاری،به كشت گندم پرداخته و پس از یك دوره چند ماهه،خوشه های گندم را با داس درو كرده و پس از تبدیل خوشه ها به خرمن،گندم را از چوب آن جدا می كردند.پس از جمع آوری گندم و ریختن آن در كیسه،آن را به محل نگهداری گندم(چیل)و انبار حمل می كردند.در گذشته نه چندان دور،همه ساكنان روستا در منزل خود تنور داشتند و به امر پخت نان می پرداختند.ساخت تنور نیز توسط افراد ماهر انجام می شد كه در اینجا جا دارد از بانوی مرحوم خاله آرا نیز یادی كنیم.این بانوی بزرگوار و هنرمند،فردی بسیار پر كار و ارزشمند بود و علاوه بر ساخت تنور،به امور دیگری مانند،رشته بری،ساخت مشک و خیک،جوجه کشی به روش سنتی،دار کردن قالی،پخت نان و کلیه فعالیت های روزانه در روستا می پرداخت.هیزم مورد نیاز تنور نیز توسط زنان و مردان،از اطراف روستا و باغات تامین میشد،بخش عمده ایی از هیزم مورد نیاز تنور،هیمه و تاپاله بود.هیمه و تاپاله در فصل تابستان توسط بانوان طی فرآیندی بسیار جالب از پهن گاو و گوسفندان تهیه میشد.از اینرو زنان روستا نان مورد نیاز خانواده را تامین می كردند.در كنار طبخ نان انواع دیگری از نان شامل فتیر،گرده و نان شب عید توسط زنان در همین تنور ها تهیه میشد.از جمله این نان ها ،نانی به نام گرده گوی بود که در فرصتها بعدی هدف و فلسفه پخت گرده گوی را خواهیم گفت.مردم روستا در گذشته خودكفا بودند و تمام مایحتاج خود را داخل مرزهای روستا تامین می كردند و این حكایت از نوعی توانایی و تدبیر بالای اهالی این مرز و بوم داشته است.t.meدسته‌بندیسایر ویژگیهای فرهنگیمرکزیکلید‌واژهروستاخان آبادخمین1795 بازدید
نمای ایران سپاسدوشنبه 7 اسفند 1396 | 6 سال پیش
عبدل یاد قدیم و نان پختن مادر خدا بیامرزمان . چه زود گذشت بچه گیاپنجشنبه 13 دی 1397 | 5 سال پیش
  • ننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آباددر باور اهالی روستای خان آباد،در اولین روز بعد از ششله یعنی هفتم اسفند ماه ننه پیر از پشکل پناه می آید و دوک نخ ریسی چوبی خود را آتش میزند تا به آب شدن یخها کمک کند و گرمابخش زمین باشد
  • شروع فصل برداشت انگور از سطح باغات زیر کشت روستای خان آبادیش از یک ماه است که از برداشت انگور از سطح باغات انگور روستای خان آباد اغاز شده است انگور برداشت شده علاوه بر تامین نیاز روستا جهت تهیه کشکش -دوشاب -سرکه نیز استفاده و بخشی از ان نیز به خارج از روستا صادر می شود. شغل اصلی اهالی روستای خان اباد دامداری و باغداری(تولید سیب ) است و در کنار این فعالیت ها به تولید انواع صیفی جات -انگور-حبوبات و برخی فرآورده های دیگر روستایی می پردازند.
  • رفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چرهشب نشینی از کارهای متداول اهالی خان آباد است. شب­ نشینی در اواخر #پاییز و فصل زمستان بیشتر صورت می­گیرد چرا که عموما در روستاها بعد از برداشت محصول در فصل پاییز، اوقات فراغت و بیکاری روستائیان آغاز شده و تا پایان زمستان ادامه پیدا می­کند.
  • تهیه شیره انگور ،روستای خان آبادمراسم تهیه شیره انگور توسط بانوان روستای خان آباد روستای خان‌آباد از توابع شهرستان خمین است که بانوان با حضور در باغ‌های انگور و تاکستان‌های روستا، انگورها رسیده و مرغوب را برداشت کرده و به محلی مناسب که معمولا حیاط خانه روستایی است انتقال می‌دهند و به تمیز کردن و شستن آنها می‌پردازند.در برداشت و تمیز کردن و همچنین شستشوی انگورها، تمام اعضای خانواده از کودکانی که توانایی کمک دارند تا بزرگترها و مردان شرکت و با صمیمیت خاصی با یکدیگر همکاری می‌کنند، در بعضی از مواقع نیز همسایگان به کمک می‌آیند که در گذشته
  • زنبور داری در روستای خان آبادزنبورداری در روستای خان آباد از دیر باز وجود داشته است و کشاورزان در کنار کارهای کشاورزی جهت تهیه مایحتاج خود به زنبور داری-مرغ داری- دامداری و گاوداری نیز می پرداخته اند .به دلایل مختلف چند سالی است که شغل هایی چون زنبورداری کم رنگ شده است. اما خوشبختانه مدتی است که تعدادی از اهالی روستا به زنبورداری پرداخته اند .در حال حاضر تعداد زنبوردارها در روستا ۵ نفر است.