کاخ هخامنشی بردک سیاه

کاخ هخامنشی بردک سیاه
رضا دولتیچهارشنبه 26 دی 1386 | 16 سال پیشیکی از بناهای مهم تاریخی بوشهر است که به دوران هخامنشی تعلق دارد و جزو کاخهای زمستانی این امپراتوری بزرگ محسوب می شده است.این کاخ در 12 کیلومتری شمال شهر برازجان ,در میان نخلستانهای روستای درودگاه در محل تلاقی دو رودخانه شاپور و دالکی قرار گرفته است. جلگه برازجان در دوره هخامنشی اهمیت فراوان دارد و علتش این است که ایران در دوره هخامنشی صاحب نیروی دریایی شد و توانست از راه دریا به تجارت و کشور گشایی بپردازد.علت انتخاب این جلگه نزدیکی آن به خلیج فارس و در پی آن تسلط بر راههای تجاری منطقه و تحت نظر داشتن آبراهه های جنوبی از لحاظ سیاسی و اقتصادی بوده است.تمامی این مسائل وسیله برپایی3 کاخ سنگ سیاه,بردک سیاه و کاخ چرخاب رادر این منطقه فراهم اورده است. تالار مرکزی بردک سیاه 36 ستون دارد و از این لحاظ شبیه کاخ اپادانای تخت جمشید است. استفاده از دو نوع سنگ تیره و روشن در ساختار این کاخ, نمای بسیار زیبایی از آن را به بیننده عرضه می کند. کشفیاتی که در کاخ هخامنشی بردک سیاه انجام شده به روشن شدن بخش هایی از تاریخ و تمدن دوران هخامنشی کمک کرده است, برای مثال پیدا شدن یک دسته خنجر زنانه که از جنس عاج است به همراه چند قطعه ابزار تزیینی , سکونت زنان را در این کاخ ثابت می کند. اوایل سال 84 گروه کاوش توانستند نقش برجسته در گاه کاخ را بیابند که شاه را در حال ترک کاخ نشان می دهد , در حالی که ملازمش پشت سرش (البته تصویر او از میان رفته است)چتری آفتابی روی سر پادشاه گرفته است. در این نقش برجسته که آن را متعلق به داریوش اول می دانند, تاج شاه دارای سطحی صاف و بدون تزیین است و این احتمال را قوت می بخشد که تاج مزبور همانند تاجهای برخی نقش برجسته های تخت جمشید روکشی از طلا داشته است.به همراه این نقش برجسته , سنگ نوشته ای به خط میخی و زبان بابلی نو و تعداد زیادی قطعه سنگ یافت شد که این قطعه سنگها , نقشهای مختلفی چون دست , دسته سایبان با بخشی از تاج شاهی ,ریش مجعد و بخشهایی از صورت و گوشه چشم دارند. مهمترین یافته کاخ هخامنشی بردک سیاه , 4 قطعه طلاست که در مجموع 3 کیلو و 200 گرم وزن دارد.کاربرد و هویت دقیق این 3قطعه هنوز مشخص نیست , اما تصور می شود که شاید روکشهای زرین درهای چوبی تالار باشند یا سنگ بنای کاخ که غالبا در دوران هخامنشی روی ورقه ای ضخیم و زرین حک می شده است.تصور می شود قطعه چهارم قسمت بالای یک جام زرین هخامنشی باشد که زیر لبه آن یک خط ساده حک شده است. کاخ بردک سیاه در طول سالهای گذشته بشدت مورد تخریب کشاورزان محلی قرار گرفته است. عدم زه کشی باعث شده آبیاری زمینهای کشاورزی سبب تخریب آثار بر جای مانده از کاخ شود.عوارض جوی نیز به جریان تخریب کمک کرده است. بسیاری از ته ستونهای کاخ یا شکسته یا جابه جا شده اند و برخی از آنها ترکیب اولیه خود را از دست داده اند.به علت نبودن هیچ گونه نظارتی! حفاری های غیر مجاز در محوطه کاخ و اطراف آن بسیار زیاد شده است. رضا دولتیدسته‌بندیباغ ها ، عمارت ها ، کاخ هابوشهرکلید‌واژهکاخهخامنشیبردکسیاه1679 بازدید
نمای ایران مطلب خیلی خوبی بود. خسته نباشیدچهارشنبه 26 دی 1386 | 16 سال پیش
هادی مطلب بسیارخوبی بود وجای خسته نباشید وتشكردارد ای كاش ما ایرانیها كمی به اثاربرجای مانده از گذشتگانمان توجه بیشتر كنیم باعث تاسف وتاثراستچهارشنبه 26 دی 1386 | 16 سال پیش
  • سواحل خلیج فارس در بوشهرمرغ های دریایی در حال پرواز در غروب خلیج همیشه فارس
  • گور دختربنای گور دختر بسیار شبیه به بنای آرامگاه کورش کبیر است، به گونه ای که شاید بتوان آنرا مینیاتوری از آن و یا مدل و الگویی اولیه ای برای آن بنا نامید.
  • کوشک اردشیر ساسانیبا توجه به شواهد و بقایای مخروبه بناهای باقیمانده در دشت پُشت پَر (بُزپَز یا بسپر) ، شهری بزرگ با معماری خاص زمان ساسانیان قرار داشته که احتمالا با شهرهای واقع در مسیر فیروزآباد به بیشابور در ارتباط بوده است. مشهود ترین نمونه از بقایای این شهر باستانی، بقایای بنایی ساخته شده از قلوه سنگ است که به کوشک اردشیر ساسانی معروف میباشد.
  • استان بوشهر
  • نقش برجسته و کتیبه سرمشهدبر صخره های مشرف بر روستای سرمشهد، نقش برجسته زیبا و بزرگی از بهرام دوم، پنجمین شاه ساسانی در حال مبارزه با دو شیر نر حک شده است. در این نقش برجسته بهرام دوم در حال مبارزه با دو شیر نر و حفاظت از همراهانش دیده میشود. یکی از شیرها در مقابل بهرام بر زمین افتاده و دیگری نیز که در حال حمله به شاه است، شمشیر بهرام را در سینه خود میبیند.