پل آهنی جلفا

پل آهنی جلفا
مهدی مخلصیانپنجشنبه 9 بهمن 1393 | 9 سال پیشرودخانه ارس و طبیعت دور و بر آن ، بسیار زیباست. روزی که وارد جلفا شدم و راه رود ارس را در پیش گرفتم هدفم دیدن همین طبیعت زیبا بود. اما همین که از شهر بیرون رفتم با پلی آهنی و کهنه روبرو شدم. برای دیدن پل که به آن نزدیک شدم با سه گور روبرو شدم. گور ؟ اینجا ؟ مگر اینجا گورستان شهر است ؟ اگر هست پس چرا تنها سه گور اینجاست و اگر نیست پس اینها برای چه اینجا هستند. وقتی نوشته روی یکی از گورها را خواندم ناگهان همه‌چی به خاطرم آمد. داستان حمله شوروی به ایران در زمان جنگ جهانی دوم و ایستادگی و جانفشانی سه روزه سه سرباز مرزبان در برابر یک ارتش متجاوز ...... پس این گورهای این سه سرباز است. در همان جایی که جنگیدند و به شهادت رسیدند. پس این پل دیگر یک پل آهنی ساده و کهنه نیست. داستان این حماسه اینچنین است : در زمان جنگ جهانی دوم و در حین هجوم نیروهای روسی به مرزهای ایران سه نفر از مرزبانان ایرانی (سید محمد راثی هاشمی، عبدالله شهریاری و ملک محمدی) در مقابل نیروهای مهاجم بر روی این پل مقاومت نموده و از خاک میهنشان دفاع کردند. شهریور ۱۳۲۰، هنگامی که متفقین تصمیم به اشغال ایران می گیرند، این سه مرزبان وظیفه پاسداری از مرزهای شمالی ایران را در پل فلزی جلفا-نخجوان بر عهده داشته اند. پس از آن که ارتش روس ها برای ورود به خاک ایران به این پل که عملاً تنها و بهترین محل عبور از رود پرخروش ارس در این ناحیه است نزدیک می شوند مقاومت دو روزه این سه دلاور آذری آغاز می گردد. این مرزبانان ایرانی با اشراف به پل، دو روز تمام لشکر روس را زمین گیر می کنند. روس ها نیز که چاره ای جز عبور از همین پل نداشته اند نمی توانستند با توپخانه سنگین به حمله بپردازند و در نهایت نیز با شهادت ژاندارم سرجوخه ملک محمدی،سید محمد راثی هاشمی و عبدالله شهریاری است که توانستند وارد خاک ایران شوند. مقاومت شجاعانه این سه سرباز تحسین نیروهای مهاجم را برمی انگیزد، به طوری که جهت ارج نهادن به این مقاومت‌ها، پیکر این سه مدافع را در محل شهادتشان در کنار خط آهن این پل به خاک سپردند. بر روی سنگ آرامگاه هر سه نوشته شده است ”آرامگاه ژاندارم شهید ...، که در شهریور ماه ۱۳۲۰ در راه انجام وظیفه در مقابل مهاجمین ایستادگی و به شهادت رسیده است.“ بر بالای آرامگاه آنان این بیت شعر نقش بسته است: هرچند آغشته شد به خون پیرهن ما / شد جامه سربازی ما هم کفن ما / شادیم ز جانبازی خود در شکم خاک / پاینده و جاوید بماند وطن ماfa.wikipedia.orgدسته‌بندیبندها و پل‌های تاریخیآذربایجان شرقیکلید‌واژهجلفاآهنی2778 بازدید
نمای ایران تصویری زیبا و مطلب جالبی بود. سپاسپنجشنبه 9 بهمن 1393 | 9 سال پیش
هادی زیباستسه‌شنبه 28 بهمن 1393 | 9 سال پیش
  • كلیسای سنت استپانوسكلیسای سنت استپانوس دومین كلیسای مهم ارامنه ایران است.
  • کلیسای سنت استپانوسجلفا زیبایی‌ها و دیدنی های گوناگون و رنگارنگی دارد اما بی شک یکی از جذاب ترین آنها کلیسای سن استپانوس یا استپانوس مقدس است.
  • رود ارس (آراز)رود ارس مهمترین و پرآب ترین رودخانه ایران در منطقه آذربایجان است.
  • آبشار آسیاب خرابهآسیاب خرابه یكی از مناطق زیبای گردشگری در استان آذربایجان شرقی شهرستان جلفا و در حاشیه رود ارس است.
  • آبشار آسیاب خرابه جلفاآبشار آسیاب خرابه جلفا، آبشاری کوچک اما زیباست که به دلیل وجود داشتن یک آسیاب آبی قدیمی به این نام خوانده می‌شود.