بازار بزرگ کرمان
این راسته بازار از میدان ارگ شروع و به میدان مشتاقیه ختم میشود. هر بخش از بازار کرمان در زمان یکی از فرمانروایان این شهر ساخته شده و به خاطر برخی ویژگیهایش در ایران منحصر به فرد و دارای شهرت جهانی است.
هر يك از مجموعه های بازار قلعه محمود (478 ه.ق)، گنجعلي خان (1007 تا 1029 ه.ق)، ابراهيم خــان (1218 تا 1240 ه.ق)، وکيل (1282 ه.ق) و حاج آقا علی (اواخر قرن سيزدهم هجري) داراي شخصيت ویژه و ارزش های فضایي خاص خود هستند. وجود این مجموعه ها، که هر یک در دورۀ متفاوتی ساخته شــده اند، بازار کرمان را به موزە تاريخ معماري، که تحولات معماري شهر را در دوره هاي مختلف بعد از اسلام به نمايش ميگذارد، تبدیل کرده است.
از دیگر بخشهای بازار کرمان چهارسوقهایی است که این بازار را به دیگر بازارهای فرعی ارتباط میدهد؛ نظیر چهار سوق گنجعلیخان که محل تقاطع دو راسته بازار است و در گذشته این چهارسوق یکی از پرترافیک ترین نقاط تجاری شهر کرمان بوده است.
در طراحی بازار کرمان علاوه بر مصالح کاهگل، از آجر، کاشــی و گچ نیز اســتفاده شــده اســت. آجر، مصالحی مناسب برای حل مسائل ســاختمانی است که امکانات زینتی نیز دارد. در تمام بازار
و در بناهــای موجود در آن از امکانــات بالقوة زینتی آجر از قبیل اقســام رج چینی، گره ســازی های تزیینی، بافت های متضاد، طرح گود و برجستۀ چینی استفاده شده است. استفاده از کاشیکاری نیز موجب ارتقای بازار به لحاظ زیبایی شناسی گشته است. رنگهای درخشان به ویژه زمینه فیروزه های نمایان، طرحهای سیال، ترسیم اســلیمی ها، پیچک ها و گل ها و ترکیبات خطاطی با زیبایی شایان وجهە خاصی به بناها بخشــیده اســت. علاوه بر آن گچبری های مبتکرانە به کار برده شــده، در سردر بناهای عمومی تأثیر وحدت بخشی بر مجموعه بازار داشته است و نشاندهندە مهارت بی عیب ســازندگان آن اســت. این هماهنگی مطلوب، تناسبات و رنگ ها چشم را مینوازد و خوشایند فطرت آدمی است.
صفه عزاخانه، مسجد وکیل، مسجد گنجعلی خان، مسجد چهلستون هر یک مساجدی هستند که با نام بازار اصلی خود که جزیی از بنای آن هستند نامیده میشوند و از شکل خاص هر یک از حمامها یا مسجدها در بازارهای مختلف میتوان نوع معماری دوره ایجاد شان را بررسی و به نتایج جالبی رسید.