ورود
جستجو
سرچشمه
جاذبهها
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
جستجو
تهیه شیره انگور ،روستای خان آباد
‹
›
‹
›
‹
›
‹
›
تقی قاسمی
پنجشنبه 8 مهر 1395 | 7 سال پیش
روستای خانآباد از توابع شهرستان خمین است ،جهت تهیه شره انگور بانوان با حضور در باغهای انگور و تاکستانهای روستا، انگورها رسیده و مرغوب را برداشت کرده و به محلی مناسب که معمولا حیاط خانه روستایی است انتقال میدهند و به تمیز کردن و شستن آنها میپردازند.در برداشت و تمیز کردن و همچنین شستشوی انگورها، تمام اعضای خانواده از کودکانی که توانایی کمک دارند تا بزرگترها و مردان شرکت و با صمیمیت خاصی با یکدیگر همکاری میکنند، در بعضی از مواقع نیز همسایگان به کمک میآیند که در گذشته این همکاری در بین مردم بیشتر وجود داشته است. بعد از شستشوی، انگورها را داخل کیسههای نخی (گونی) میریزند و کیسه را داخل دیگ بزرگی میاندازند و آن را له میکنند تا آب انگور جدا شده و تفاله انگور داخل گونی باقی بماند. به گفته اهالی روستا در زمانی که انگورها داخل کیسه ریخته میشود، یک مشت خاک رس سفید باید به آن اضافه شود؛ بعد از اینکه آب تمام انگورها گرفته شد، آب حاصله داخل دیگ بزرگی ریخته میشود و روی اجاق هیزمی میگذارند که البته الان روی اجاقهای گازی نیز این کار انجام میشود. در این هنگام زمانی که آب به نقطه جوش برسد اما نجوشد، کفی را که روی آب جمع شده جدا میکنند و اجاق را خاموش میکنند تا آب موجود در داخل دیگ کم کم سرد شود و پس از آن به آب زمان میدهند(حدود ۵ ساعت) تا املاح آن کاملا ته نشین شده و آبی نسبتا زلال شود. در این حالت به آرامی و به نحوی که املاح ته تشین شده دوباره مخلوط نشود، آب را از دیگ داخل ظرفی تخلیه میکنند و در نهایت دیگ را تمیز میشویند، این فرآیند را اصطلاحا «گل بر کردن» میگویند. پس از انجام این کارها آب بدست آمده را مجدد روی اجاق میگذارند و اجازه میدهند تا با حرارتی ملایم بجوشد که زمان جوشیدن آب تا تبدیل شدن آن به شیره انگور حدود ۱۰ ساعت طول میکشد. تهیه شیره انگور جزء فعالیتهای سنگین و طاقت فرسای بانوان است و کلیه مراحل تولید با حساسیت خاصی انجام میشود.تهیه خاک مناسب جهت گل بر کردن شیره از وظایف مردان روستا است و این خاک از نقطهایی خاص در کوه تهیه میشود، وظیفه خاک، کمک به ته نشین شدن املاح معلق در آب انگور است و مقدار اضافه کردن آن به آب نیز، بسیار مهم است.در نهایت شیره انگور که مایعی غلیظ است را داخل ظرفهای مناسب ریخته و روی آن کمی خاک رس سفید میریزند و زمان میدهند تا خاک به آرامی ته نشین شود، خاک که به آرامی ته نشین میشود تمامی املاح معلق در شیره را همراه با خود ته نشین میکند و باعث میشود شیره انگور کاملا خالص و شفاف شود. شیره انگور یکی از مواد غذایی و از فرآوردههای ارزشمند روستای خان آباد است که بسیار مفید و مغذی است. اهالی روستای خان آباد شیره انگور را همراه با کره محلی و یا ارده در هنگام صبحانه مصرف میکنند، همچنین شیره انگور را با آب مخلوط کرده(دوغ دوشاب) و به عنوان نوشیدنی در سر سفره و یا به صورت شربت مینوشند. تهیه این ماده غذایی نشان از همکاری تمامی اعضای یک خانواده است که برای رسیدن به هدفشان در کنار هم این کار را انجام میدهند.
khanabadd.com
دستهبندی
سایر ویژگیهای فرهنگی
مرکزی
کلیدواژه
خان آباد
شیره
انگور
فرآورده
1907 بازدید
نمای ایران
سپاس
پنجشنبه 8 مهر 1395 | 7 سال پیش
عبدل
اطلاعات خوبی بود بسیار عالی
دوشنبه 12 مهر 1395 | 7 سال پیش
سد روستای خان آباد
سد روستای خان آباد یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان خمین است،آب موجود در سد از سرچشمه دیریزنو خان آباد تامین میشود .از شروع فصل پاییز تا اواسط بهار آب چشمه وارد سد می شود و کشاورزان روستای خان آباد در فصلهای کم آب از این آب برای کشاورزی استفاده میکنند .این سد به دلیل قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان به یک پناهگاه موقت پرندگان مهاجر نیز تبدیل شده است.
رفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چره
شب نشینی از کارهای متداول اهالی خان آباد است. شب نشینی در اواخر #پاییز و فصل زمستان بیشتر صورت میگیرد چرا که عموما در روستاها بعد از برداشت محصول در فصل پاییز، اوقات فراغت و بیکاری روستائیان آغاز شده و تا پایان زمستان ادامه پیدا میکند.
مراسم تهیه کشک محلی در روستای خان آباد
کشک از مواد لبنی پر مصرف بانوان روستاییء روستای خان آباد در تهیه خوراک ها و آش های محلی ست.
آبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آباد
زندگی روستایی حاکم بر خان آباد در حدود 50 سال پیش صرف نظر از سختی هایی که داشت،شیرینی های خاص خود را هم در پی داشت .مردان و زنان و همه اهل خانواده در تمام فصول سال مشغول کار و فعالیت بودند که همین تلاشهای روزمره باعث می شد کمتر فردی مبتلا به بیماری های رایج این روزه از قبیل بالابودن چربی و قند خون ....باشد...
شناخت و معرفی غار کوه گره خان آباد
با توجه به توانهای محیطی منطقه خان آباد و روستاهای اطراف و وجود غار بی نظیر کوه گره خان آباد در مناطق کوهستانی با پوشش گیاهی بکر و وجود چشمه های آب فصلی و نواحی ییلاقی خوش آب وهوا، وجود راه دسترسی به غار و پیچدگی های ساختاری و مشکلات مسیر پیمایش داخل غار انگیزه های متفاوت برای سفر به غار کوه گره را ایجاد نموده است.
برای درج کامنت وارد شوید
آخرین پستها
ننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آباد
پخت نان شب عید در روستای خان آباد
رفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چره
سد روستای خان آباد
آبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آباد
بانوان ارزشمند و سرمایه های انسانی در عرصه هنر و فرهنگ این مرزو بوم
شروع فصل تولید قره قوروت در روستای خان آباد
شروع فصل تولید کشک خشک در روستای خان آباد
حضور پررنگ پاییز در روستای خان آباد
شروع فصل برداشت انگور از سطح باغات زیر کشت روستای خان آباد
© ۱۳۷۹-۱۴۰۲ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
راهنمای نمای ایران
وبنامهها
جشنوارههای فیلم و عکس
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
پیشنهاد سفر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
وبنامه هوم
بابک ارجمندی
دوستان
وبسایت فرناز فرود
وبسایت مجید حمیدا
دستسازههای چوبی
بیدلینک - اشتراکگذاری لینک
آنشلف - دستسازههای ایرانی
صفحه وب