کاروانسرای شاه عباسی - قصر بهرام - ده نمک گرمسار

  • کاروانسرای شاه عباسی - قصر بهرام -  ده نمک گرمسار
  • کاروانسرای شاه عباسی - قصر بهرام -  ده نمک گرمسار
دریاچه کویر سه‌شنبه 13 اسفند 1398 | 4 سال پیش کاروانسراها ساخت کاروانسرا در مسیر جاده‌های مهمی که از این منطقه می‌گذشتند، از یادگارهای شاه عباس صفوی‌ست. گفتنی‌ست تعدادی از این کاروانسراها مربوط به پیش از دوران صفوی هستند که شاه عباس صفوی دستور تعمیر آن‌ها را داده بود، اما چون هیچ یادبود و تاریخ دقیقی از ساخت آن‌ها در دست نیست، نمی‌توان قدمتشان را به طور دقیق مشخص کرد. کاروانسرای شاه عباسی - قصر بهرام کاروانسرای شاه‌عباسی یا قصر بهرام گور که به عنوان یکی از آثار ملی کشور ثبت شده، در روستای ده‌نمک در 20 کیلومتری شرق آرادان، ۴۰ کیلومتری شرقی گرمسار و ۱۵۰ کیلومتری شرق تهران قرار دارد و سر راه قدیمی و تاریخی جاده‌سنگی و در مسیر اصفهان، کاشان، گرمسار و خراسان بنا شده است. هیأت غارشناسان ایران در پژوهشی، کهنه‌ترین تاریخ یادبود دیده‌شده را مربوط به سال ۱۰۰۱ هجری قمری نوشتۀ میرزا محمد رجاء(1) می‌دانند و به نظر می‌رسد این نوشته قدیمی‌ترین یادبود این قصر باشد. با توجه به سفال‌های به دست آمده از اطراف و پژوهش‌های باستان‌شناسان مبنی بر این که بنای کنونی بر شالودۀ یک بنای ویرانۀ باستانی گذاشته شده، به نظر می‌رسد این کاروانسرا به دوران تیموری و پیش از اسلام بازمی‌گردد، اما نمی‌توان تاریخ دقیقی از زمان بنای این ساختمان اعلام کرد. با این حال می‌توان گفت این بنا در دورۀ صفوی به طور اساسی تعمیر و به طور کامل تجدید بنا شده و از این رو، به بنای شاه‌عباسی معروف شده است. دو مجرا آب مورد نیاز ساکنان این بنا را تأمین می‌کرد: مجرای زیرین از لوله‌های سفالین و مجرای دوم رودی سنگی از تخته‌سنگ‌های سفید یکپارچه به شکل ناو روی مجرای اول ساخته شده بود. آب مصرفی را از چشمۀ شاه در 7 کیلومتری قصر در پای سیاه‌کوه می‌آوردند و در استخرهای بزرگی که در مقابل این بنا ساخته بودند، جمع می‌کردند. در حال حاضر لوله‌ای جایگزین این رود شده است. ساختمان این رود یکی از شاهکارهای دورۀ خود به شمار می‌آمد. iranview.irدسته‌بندیکاروان سراهاسمنانکلید‌واژهدریاچه کویرکاروانسرا شاه عباسیقصر بهرامآثار ملیجاده سنگیسفالچشمه شاهقدیمی ترین یاد بودباستان شناسگرمسارکاروانسرای ده نمک1182 بازدید
  • تاریخچه گرمسارشهرستان گرمسار در غرب استان سمنان و در فاصلهٔ ۱۱۰ کیلومتری از جنوب شرقی استان تهران قرار دارد.
  • پمبه یا پنبهواژه پمبه در زبان طبری آن چیزی که مظهر لطافت و نرمی است پنبه نامیده می شود. امروزه این لغت با کلمه پنبه جایگزین شده است.
  • غار رودافشاندهانه غار رود افشان بر بالای ارتفاعات جنوب شرقی روستای رود افشان در ارتفاع تقریبی 1920 متر از سطح دریا در دامنه کوه روبروی پارکینگ قرار داشته و به دهان نهنگی عظیم الجثه میماند که برای بلعیدن شما گشوده شده است.
  • روستای بیابانکبیابانک روستایی در حاشیه کویر مرکزی ایران
  • معدن نمک کوهدشت کهنمعادن نمک گرمسار جزو بزرگ‌ترین معادن نمک در ایران هستند
عمارت سرهنگ آباد یا کوشککوشک یا کاخ سرهنگ‌آباد موسوم به چهلستون در جنوب روستای سرهنگ‌آباد در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق زواره قرار دارد.
سرو کهن ایراجسرو ایراج به ارتفاع بیش از ۵۰ متر و دارای عمری بیش از ۱۰۰۰ سال است
قلعۀ قدیمی ایراجاز دیگر مناطق دیدنی و تاریخی این منطقه می‌توان به قلعه‌ای قدیمی که روی ارتفاعات این روستا استوار است، اشاره کرد.
تاریخچه ایراجنام روستای تاریخی ایراج در متون قدیمی ارابه و در بعضی متون نیز نام زرتشتی ارا آمده است.
چشمۀ گرمهاز دل کوه و با خنکای بهار، آبی زلال از چشمه‌ای در این روستا سر برآورده است.
قلعۀ ساسانی گرمهیکی از مناطق گردشگری گرمه، قلعه‌ای قدیمی ساخته‌شده از گل، خشت و سنگ است.
روستای گرمهروستای گرمه از توابع خور و بیابانک، در ۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان خور استان اصفهان و در حاشیۀ کویر مرکزی ایران قرار گرفته است.
قلعۀ بیاضهقلعۀ بیاضه یکی از کهن‌ترین قلعه‌های منطقه و در ردیف حصارها و دژهای قابل توجه در ایران است.
قلعۀ انوشیروان عادلقلعه جندق یا قلعۀ انوشیروان عادل از بناهای تاریخی شهر جندق و تنها قلعۀ مسکونی در ایران کنونی‌ست.
معدن نمک کوهدشت کهنمعادن نمک گرمسار جزو بزرگ‌ترین معادن نمک در ایران هستند
پیر علمدار دامغانآرامگاه پیر علمدار واقع در محلۀ خوریا، نزدیک مسجد دامغان و در خیابان شهید مطهری، از آثار تاریخی ارزشمند قرن پنجم ایران است.
مسجد تاریخانه دامغانتاریخانۀ دامغان معبدی‌ست که در دورۀ اسلامی به عنوان مسجد از آن استفاده می‌شد
دریاچۀ نمک حاج علیقلی دامغاندریاچۀ نمک حاج علیقلی یکی از جاذبه‌های منحصر‌ به فرد دامغان، در ۵۰ کیلومتری جنوب شهر دامغان واقع شده است
کویر حاج علیقلی دامغانکویر حاج علیقلی، نمکزاری در جنوب شرقی دامغان است و در دهستان دامنکوه قرار‌دارد
تپه حصار دامغانتپه حصار دامغان در 2 کیلومتری جنوب شهرستان دامغان، در منطقه‌ای نیمه‌خشک و در پای مخروط‌افکنه‌های جنوبی رشته کوه البرز قرار گرفته است.
فیلم مستند دریاچه کویرهزاران سال پیش، در سرزمینی که امروز کویر مرکزی ایران است، دریاچه‌ای بزرگ وجود داشت. کویر کنونی، سرزمینی با پوششی سبز و جنگلی تنک بود که در آن، دریاچه‌هایی کوچک و بزرگ با رودهایی به هم می‌پیوستند.
تاریخچه گرمسارشهرستان گرمسار در غرب استان سمنان و در فاصلهٔ ۱۱۰ کیلومتری از جنوب شرقی استان تهران قرار دارد.